VLOG - Prvé YouTube vzdelávanie o Hygiene
Pečiete doma torty, koláče, makrónky... a predávate cez internet ??? – Čo Vám hrozí?
Ak pečiete doma torty, koláče, prípadne vyrábate iné potravinárske výrobky doma v kuchyni a ponúkate ich prostredníctvom sociálnych sietí alebo internetu, zbystrite pozornosť. Aké sú riziká?
Kliknite na obrázok pre spustenie videa alebo si prečítajte obsah videa nižšie
Pečiete doma torty, koláče, makrónky... a predávate cez internet ??? – Čo Vám hrozí?
Zdravím Vás,
Som Marek Dandár.
Ak pečiete doma torty, koláče, prípadne vyrábate iné potravinárske výrobky doma v kuchyni a ponúkate ich prostredníctvom sociálnych sietí alebo internetu, zbystrite pozornosť. Aké su riziká a čo Vám hrozí?
Je dôležité vedieť, že pokiaľ pečiete alebo vyrábate doma potraviny a predávate, dávate ich ďalej do obehu, robíte vlastne tieto činnosti nelegálne. Čo Vám hrozí?
Po prvé, môže Vás udať konkurencia. Oni museli investovať finančné prostriedky do schválenia a do zlegalizovania ich výrobnej prevádzky a s tým spojenej byrokracie a nemusí sa im páčiť, že tieto požiadavky Vy neplníte.
Po druhé, môžu Vás nahlásiť nespokojní zákazníci pokiaľ ste nedodržali vopred dohodnuté dodávateľsko-obchodné podmienky.
Taktiež Vás môže odhaliť štátny kontrolný orgán, nakoľko môžu mať podozrenia, že nedodržiavate platné potravinárske a hygienické predpisy.
Po štvrté, čo je dosť dôležité vedieť, je že môžete ohroziť zdravie svojich zákazníkov a ani o tom nemusíte vedieť. Jednoducho nakúpite suroviny, ktoré nie sú kvalitné a použijete ich vo výrobe a následne dôjde k tomu, že tieto Vaše výrobky budú pre Vašich zákazníkov nebezpečné, a tým pádom môžete u zákazníkov spôsobiť vážne alergie prípadne iné ochorenia, ako napríklad salmonelóza alebo iné žalúdočno-črevné ťažkosti.
V minulom roku bolo Hygienou hlásených z registrovaných a schválených prevádzok až 26 epidémií, ktoré vznikli konzumáciou nevyhovujúceho a nedostatočného jedla.
Po piate, Vaše výrobky sa môžu znehodnotiť a skaziť počas prepravy. Na prepravu je nevyhnutné používať dopravné prostriedky, ktoré sú určené na prepravu potravín.
Aké máte možnosti?
Pokiaľ Vás Vaša výroba baví a rozvíja sa Vám, odporúčame vám založiť si živnosť alebo sročku, spraviť si profesné skúšky, to znamená rekvalifikovať sa na pekárku, cukrárku alebo mäsiara a následne si nájsť vhodný, aj menší, priestor a nechať si ho legálne schváliť a zaregistrovať štátnymi kontrolnými orgánmi – či už je to zozačiatku Hygienou, a potom následne urobiť registráciu na RVPS.
Aj teraz sme mali klientku, ktorá zo začiatku piekla doma v kuchyni zákusky, ale výroba sa jej tak rozrástla, že sme jej pomohli zlegalizovať túto činnosť, a teraz podniká legálne.
Ak by ste potrebovali viac informácií a pomoc s otvorením a zlegalizovaním prevádzky, neváhajte nás kontaktovať. Kliknite na www.dandar.sk Pomohli sme už viac ako 200 podnikateľom zlegalizovať ich predajné a výrobné priestory. Neváhajte si pozrieť aj naše ďalšie videá, ktoré nájdete na tomto kanáli.
V prípade, že sa vám toto video páčilo a zdalo sa vám poučné, neváhajte nás lajkovať, zdieľať alebo zakliknúť odber. Ďakujeme