HACCP plán
Povinná dokumentácia pre prevádzky
Čo je HACCP plán?
Neaktuálny HACCP plán? Hrozí pokuta!
Výhody HACCP plánu - pre zjednodušenie si pozrite naše krátke video:
HACCP je (Hazard Analysis and Critical Control Points) systém analýzy hygienických rizík a stanovenia kritických kontrolných bodov pre ich eliminovanie na prevádzke. Je to najrozšírenejší systém zameraný na zaistenie potravinovej bezpečnosti.
Prečo potrebujete HACCP plán?
1) Vypracovanie HACCP plánu Vám pomôže analyzovať nebezpečenstvo v jednotlivých fázach výroby a manipulácie s potravinami a pokrmami.
2) Zabezpečí tiež, aby ste eliminovali alebo minimalizovali riziká ovplyvňujúce ľudské zdravie.
3) Potrebujete ho, pretože podľa európskej i národnej legislatívy týkajúcej sa potravín musí mať každý prevádzkovateľ, ktorý akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami, tento HACCP plán vypracovaný.
Kontrolu aktuálneho HACCP protokolu a jeho zavedenie v praxi kontroluje RÚVZ, RVPS.
V prípade opakovaného porušenia tejto hygienickej legislatívy, či nedodržania povinných zákonných postupov mu môžu kontrolné orgány udeliť pokutu až do výšky 5 000 000 Eur.
Vypracovanie HACCP plánu je skutočne nevyhnutnou súčasťou povinnej dokumentácie pre Hygienu (RUVZ), a týka sa všetkých prevádzok, kde sa narába s potravinami, ako sú reštaurácie a jedálne, ale i v iných stravovacích prevádzkach.