Kontrola z Hygieny - 7 najčastejšie zistených nedostatkov
Kliknite na obrázok pre spustenie videa alebo si prečítajte obsah videa nižšie
Kontrola z Hygieny – 7 najčastejšie zisťovaných nedostatkov
Aj Vás zaujíma, čo najčastejšie kontroluje Hygiena a za čo najčastejšie udeľuje pokuty? V minulom roku vykonala Hygiena kontrolu na každej štvrtej prevádzke. Toto sú najvážnejšie nedostatky, ktoré zistila.
Prvý bod – Nedostatky v dokladoch, dokumentácii a potvrdeniach
V dokumentácii boli nedostatky v aktualizácii prípadne nevypracovaná dokumentácia, či už je to HACCP, Sanitačný plán, Prevádzkový poriadok, Zásady správnej výrobnej praxe, Metrologický a reklamačný poriadok.
Nedostatky v potvrdeniach o zdravotnej a odbornej spôsobilosti. To znamená, že zamestnanci neboli schopní vydokladovať svoju spôsobilosť pre prácu v potravinárstve.
Druhý bod – Nedostatky v hygiene, či už v osobnej alebo prevádzkovej hygiene
V prevádzkovej hygiene to boli najčastejšie znečistené pracovné plochy, pracovné pomôcky, neporiadok v sociálnych zariadeniach alebo v zázemí a skladových priestoroch či prípravovňach, prípadne v kuchyni.
Osobná hygiena – práca v znečistenom pracovnom odeve, prípadne práca so šperkami, bez rukavíc a kríženie čistých a nečistých činností.
Tretí bod – Nedostatky pri manipulácii a počas uskladnenia potravín a pokrmov.
Či už je to nedodržanie teplotného reťažca, chladeného, mrazeného, prípadne nezlučiteľné skladovanie surovín, polotovarov a pokrmov, manipulácia s potravinami, zmrazovanie respektíve opakovanie zmrazenie potravín.
Štvrtý bod – Nedostatočné označenie surovín a potravín
V jedálnom lístku chýbali informácie pre alergikov alebo označenie alergénov, rozpracované suroviny a polotovary neboli označené dátumom a časom, kedy sa rozpracovali a pripravili alebo označenie v slovenskom jazyku.
Piaty bod – Nedostatky pri predaji
Tovar po dobe spotreby. Chýbali označenia a upozornenia v jedálnom lístku pre rizikové skupiny, takisto chýbala kontrola teplôt.
Šiesty bod – Chýbali potvrdenia o pravidelnom preškolení zamestnancov z Hygieny.
Siedmy bod – Nedodržiavali sa zásady správnej výrobnej praxe a princípy HACCP.
Toto boli najčastejšie zisťované chyby na prevádzkach.
Ako Vám vieme pomôcť, aby ste predišli týmto problémom?
-
Vieme Vám vypracovať a udržiavať stále aktuálnu povinnú hygienickú dokumentáciu či už je to HACCP plán, Prevádzkový poriadok, Sanitačný plán, Zásady správnej výrobnej praxe, Reklamačný poriadok atď.
-
Vieme Vám vykonávať na pravidelnej báze interné hygienické kontroly, aby ste predišli pri reálnej kontrole z Hygieny problémom. Urobíme Vám pravidelný mesačný monitoring často meniacej sa hygienickej legislatívy.
-
Zastúpime Vás v komunikácii so štátnymi orgánmi, či už je to RUVZ, RVPS, SOI, Inšpektorát práce a ďalšie
Pokiaľ sa Vám toto video zdalo poučné a páčilo sa Vám, pozrite si aj ďalšie naše videá, zakliknite si odber, lajkujte, prípadne zdieľajte.
Ďakujeme