top of page

VLOG - Prvé YouTube vzdelávanie o Hygiene

Ako_správne_zmrazovať_a_schladzovať_p

Ako správne zmrazovať potraviny a jedlá na prevádzke?

 7 podmienok Hygieny

Dnes si povieme o tom ako správne schladzovať či zmrazovať potraviny a pokrmy v reštauráciách a iných prevádzkach. Keďže mnoho podnikateľov má k zmrazovaniu a schladzovaniu veľa otázok, v tomto videu sa pozrieme na túto tému bližšie. Sledujte nás.

Kliknite na obrázok pre spustenie videa alebo si prečítajte obsah videa nižšie

Ak ste majiteľ prevádzky, môžete zmrazovať a schladzovať potraviny a pokrmy hlavne z ekonomických dôvodov. Čiže, aby ste predĺžili trvanlivosť potravín popritom nestratili ich kvalitu, bezpečnosť a výživovú hodnotu, a tak ich mohli predávať zákazníkom dlhšie v dobrom stave.

 

Jeden z našich klientov, majiteľ reštaurácie si zakúpil šoker, čiže šokový zmrazovač a schladzovač, a pýtal sa nás ako ho správne použiť tak, aby dodržal všetky platné hygienické predpisy. Ak sa rozhodnete aj Vy investovať do takejto technológie, musíte vedieť, že je nevyhnutné zabezpečiť minimálne tieto požiadavky:

  1. Priestorovo alebo časovo oddelené pracovisko na porciovanie, balenie a uzatváranie pokrmov do obalov určených na zmrazenie a schladenie. Toto pracovisko má byť vybavené linkou na plnenie a uzatváranie obalov a musí byť oddelené od pokrmov určených na priamu konzumáciu bez ďalšieho schladenia či zmrazovania a následného skladovania

  2. Sklad náradia a obalov

  3. Priestor na schladzovacie resp. zmrazovacie zariadenie

  4. Priestor na balenie do väčších obalov

  5. Mraziarenský alebo chladiarenský sklad na uskladnenie hotových a zabalených pokrmov a taktiež mrazničky a chladničky na oddelené uchovávanie vzoriek

  6. Prichladzovaný priestor na expedíciu týchto hotových chladených a mrazených pokrmov

  7. Oddelenú umyváreň na prepravky

 

Nezabudnite tiež na to, aby ste:

  1. dohotovené pokrmy čo najrýchlejšie a v čo najkratšom čase schladili prípadne zmrazili

  2. balenia pokrmov dávali do šokera v jednej vrstve bez toho, aby boli pritlačené na seba

  3. pokrmy dôkladne tepelne opracovali pred ich zmrazením a schladením a následne neskôr dôkladne ohriali pred ich konzumáciu a spotrebou

  4. zaktualizovali Vašu internú dokumentáciu – či už HACCP plán, zásady správnej výrobnej praxe, sanitačný program alebo prevádzkový poriadok, kde tieto nové postupy a procesy v súvislosti so schladzovaním a zmrazovaním hotových pokrmov budú zapracované

 

V prípade záujmu o bližšie poradenstvo k zmrazovaniu potravín či pri iných požiadavkách súvisiacich s Hygienou a hygienickými povoleniami nás kontaktujte.

 

Pokiaľ sa Vám toto video páčilo, neváhajte nás zdieľať, lajkovať, či zakliknúť odber.

Ďakujeme

www.dandar.sk

bottom of page