VLOG - Prvé YouTube vzdelávanie o Hygiene
5 spôsobov ako skladovať potraviny, aby Vás obišla pokuta z Hygieny
Ak spoločne skladujete v jednom chladiacom zariadení surové mäso, ovocie, zeleninu, zákusky a hotové jedlá, môžete Vašim zákazníkom spôsobiť zdravotné problémy.
Kliknite na obrázok pre spustenie videa alebo si prečítajte obsah videa nižšie
5 spôsobov ako skladovať potraviny, aby Vás obišla pokuta z Hygieny
Zdravím Vás,
Som Marek Dandár a dnes si povieme o tom, ako skladovať potraviny tak, aby neohrozili zdravie Vašich zákazníkov, a aby ste nedostali od Hygieny pokutu. Sledujte nás.
Ak spoločne skladujete v jednom chladiacom zariadení surové mäso, ovocie, zeleninu, zákusky a hotové jedlá, môžete Vašim zákazníkom spôsobiť zdravotné problémy. Ak sa napríklad šťava z mäsa dostane na zákusky, prípadne na mäsové výrobky, môžu Vaši zákazníci dostať salmonelózu, listeriózu a podobne a zároveň potom môžete mať z toho aj Vy veľký problém.
Je vysoko pravdepodobné, že od Hygieny dostanete pokutu.
A ako teda potraviny a suroviny počas uskladnenia oddeľovať? Musíme hlavne dbať na to, aby sa potraviny a suroviny v jednom zariadení spoločne navzájom neovplyvňovali. To znamená, aby nemali vplyv na kvalitu, bezpečnosť a biologickú hodnotu.
-
Potraviny s výrazným pachom a arómou, ktoré majú tendenciu túto arómu do priestoru uvoňovať ako je napríklad cesnak alebo cibuľa – by mali byť oddelene uskladnené od potravín, ktoré majú tendenciu tieto pachy pohlcovať. Sú to väčšinou sypké materiály ako je ryža, múka alebo strúhanka.
-
Surové od polotovarov a od hotových výrobkov musia byť oddelené uskladnené – či už surové mäso od mäsových výrobkov alebo napríklad od potravín, ktoré sú určené na priamu konzumáciu.
-
Je potrebné zabezpečiť rovnako aj oddelené uskladnenie balených potravín od nebalených alebo tzv. voľných potravín
-
Dôležité je zapezpečiť oddelené uskladnenie potravinárskych výrobkov od nepotravinárskych výrobkov ako napr. obaly alebo odpad
-
Je taktiež dôležité oddelene uskladniť tovať po dobe spotreby alebo dátume minimálnej trvanlivosti
O rizikách spojených s nevyhovujúcou teplotou a vlhkosťou počas uskladnenia si povieme v nasledujúcich videách.
Pozrite si aj naše ďalšie videá, ktoré Vám pomôžu vyhnúť sa problémom s Hygienou.
Ak potrebujete pomoc s hygienou na Vašej prevádzke, neváhajte nás kontaktovať na www.dandar.sk
Neváhajte nás zdieľať, lajkovať alebo zakliknúť odber.
Ďakujeme