top of page

VLOG - Prvé YouTube vzdelávanie o Hygiene

5_spôsobov_ako_skladovať_potraviny,_aby_

5 spôsobov ako skladovať potraviny, aby Vás obišla pokuta z Hygieny

Ak spoločne skladujete v jednom chladiacom zariadení surové mäso, ovocie, zeleninu, zákusky a hotové jedlá, môžete Vašim zákazníkom spôsobiť zdravotné problémy.

 

Kliknite na obrázok pre spustenie videa alebo si prečítajte obsah videa nižšie

5 spôsobov ako skladovať potraviny, aby Vás obišla pokuta z Hygieny

 

Zdravím Vás,

Som Marek Dandár a dnes si povieme o tom, ako skladovať potraviny tak, aby neohrozili zdravie Vašich zákazníkov, a aby ste nedostali od Hygieny pokutu. Sledujte nás.

Ak spoločne skladujete v jednom chladiacom zariadení surové mäso, ovocie, zeleninu, zákusky a hotové jedlá, môžete Vašim zákazníkom spôsobiť zdravotné problémy. Ak sa napríklad šťava z mäsa dostane na zákusky, prípadne na mäsové výrobky, môžu Vaši zákazníci dostať salmonelózu, listeriózu a podobne a zároveň potom môžete mať z toho aj Vy veľký problém.

Je vysoko pravdepodobné, že od Hygieny dostanete pokutu.

A ako teda potraviny a suroviny počas uskladnenia oddeľovať? Musíme hlavne dbať na to, aby sa potraviny a suroviny v jednom zariadení spoločne navzájom neovplyvňovali. To znamená, aby nemali vplyv na kvalitu, bezpečnosť a biologickú hodnotu.

  1. Potraviny s výrazným pachom a arómou, ktoré majú tendenciu túto arómu do priestoru uvoňovať ako je napríklad cesnak alebo cibuľa – by mali byť oddelene uskladnené od potravín, ktoré majú tendenciu tieto pachy pohlcovať. Sú to väčšinou sypké materiály ako je ryža, múka alebo strúhanka.

  2. Surové od polotovarov a od hotových výrobkov musia byť oddelené uskladnené – či už surové mäso od mäsových výrobkov alebo napríklad od potravín, ktoré sú určené na priamu konzumáciu.

  3. Je potrebné zabezpečiť rovnako aj oddelené uskladnenie balených potravín od nebalených alebo tzv. voľných potravín

  4. Dôležité je zapezpečiť oddelené uskladnenie potravinárskych výrobkov od nepotravinárskych výrobkov ako napr. obaly alebo odpad

  5. Je taktiež dôležité oddelene uskladniť tovať po dobe spotreby alebo dátume minimálnej trvanlivosti

 

O rizikách spojených s nevyhovujúcou teplotou a vlhkosťou počas uskladnenia si povieme v nasledujúcich videách.

 

Pozrite si aj naše ďalšie videá, ktoré Vám pomôžu vyhnúť sa problémom s Hygienou.

Ak potrebujete pomoc s hygienou na Vašej prevádzke, neváhajte nás kontaktovať na www.dandar.sk

Neváhajte nás zdieľať, lajkovať alebo zakliknúť odber.

 

Ďakujeme

www.dandar.sk

bottom of page